2013-02-13 16:17:14• hírek • Póti Orsolya

Szatmár régi könyv gyűjteményének ősnyomtatványai

Könyvbemutatóra és kiállításra került sor február 13-án a Szatmár Megyei Könyvtár multimédiatermében.

A rendezvény keretében Marta Cordea „Szatmár régi könyv gyűjteményének ősnyomtatványai" című könyvét mutatták be és ennek kapcsán nyílt a régi könyveket, fotókat és egyéb dokumentumokat bemutató tárlat.

Az ősnyomtatvány olyan nyomtatvány, amely Európában a könyvnyomtatás feltalálásától, az 1450-es évektől kezdve egészen 1500-ig szedésnyomással készült.

Terminus technicusa a latin eredetű incunabulum, amelynek jelentése eredet, első kezdet, szülőföld. Az ősnyomtatványok értékét elsősorban nyomdászattörténeti értékük, régiségük és állapotuk adja. Így a legnagyobb értékkel a könyvnyomtatás feltalálásának dátumához legközelebb álló nyomtatványok bírnak.

Marta Cordea kiadványában azokról az ősnyomtatványokról olvashatunk részletes leírást, amelyek megtalálhatóak a Szatmár Megyei Könyvtár régi könyv gyűjteményében. A könyv úgy a szakemberek, mint az egyszerű könyvbarátok számára is érdekességként szolgál, hiszen a leírásokat illusztrációk színesítik.

A rendezvényt Angela Campian, a könyvtár igazgatónője nyitotta meg, köszöntvén a jelenlevőket, majd Adrian Stef, George Vulturescu, Bura László, Aurel Pop és Viorel Campean méltatták a könyvtáros munkáját.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: